td05_p

Picture 2 of 13

Artist Studio,
Trinidad

Status: Completed

Commenced: 2010
Completed: 2011

Design Team: Jenifer Smith, Robert Thompson

Description:

This project is an addition to and refurbishment of a house situated on a hillside overlooking the city of Port of Spain, to create a working studio and support spaces. The 2 storey portion of the original house
was retained and a large single volume created by demolishing the single storey portion and building a new structure along the line of the existing balustrade.
Because the existing foundations were limited, the new structure is a lightweight composite of steel superstructure with an exterior aluzinc exterior cladding, lined internally with plywood and gypsum with painted finish.
The design has provided a large studio space, approximately 16m x 7m x 6m high as well as 3 smaller studios, sleeping accommodation, kitchen and new bathrooms. The original floor finishes were maintained including terrazzo, reground and polished and sanded hardwood. The glazing and door elements all use standard components, reworked to provide shutters as well as windows.
At the rear of the property there is an exterior projection wall and swimming pool.The hill to the rear of the property is planted out with vetiver to assist in retaining the soil.
JSA carried out the design, project management and the co-ordination of all activities on site for this project.